Zamieszczone przez MisiekWAW
Demontaż poduszki (klaksonu) i zbieżność
Zwiń
X
-
Re: Demontaż poduszki (klaksonu) i zbieżność
Zamieszczone przez MARCUSMam dwa pytania:
1. Jak zdjąć poduszkę-klakson z kierownicy (szukałem na forum, ale nie znalazłem).
IMO wypadałoby :roll:Zamieszczone przez MARCUS2. Czy po wymianie końcówki wachacza przedniego należy rególować zbieżność (wydaje mi się że przy jeździe na wprost mam lekko skręconą kierownicę).Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Dzięki za chęci MisiekWAW, ale tam jest wszystko (link) tylko nie ma tego jak tą poduszkę- klakson wyjąć z kierownicy - nie wiem czy wystarczy złapać i pociągnąć, czy treba odpinać akumulator itp itd. Boję się używać metody "siła x ramię" bo mogę coś spieprzyć - może trzeba "jakiegosik sposobu".
Komentarz
-
-
A jaką masz kierownicę? Trójramienną czy czteroramienną? Ale o ile się nie mylę sposób demontażu poduszki jest jednakowy, a mianowicie: ja nigdy nie odłączałem akumulatora, tylko uważałem, żeby nie włączyć zapłonu tak, aby się zapaliły lampki, kluczyk może zostać w stacyjce, aby uniknąć zablokowania kierownicy. Potrzeba następnie śrubokręt o średnicy max 5-6mm i palcami trzeba wyczuć od tyłu otwory w kierownicy, wsunąć tam śrubokręt i odczepić zatrzaski odsuwając je bodajże ruchem do góry. Nie trzeba obu na raz, ale przy odczepianiu tego drugiego trzeba przytrzymać poduszkę, aby nie zerwać taśmy. Po odczepieniu poduszki z zaczepów ona sama lekko odskoczy - trzeba wyjąć z jej centrum taką małą wtyczkę, też delikatnie, ale stanowczo.
To chyba tyle, montaż w odwrotnej kolejności, ale już bez śrubokręta.
Pozdrawiam
Staszek
Komentarz
-
-
Czy poduszka trzyma się na zatrzaskach czy śrubkach? próbowałem jakoś ją zdjąć ale czuć że jest na jakiś śrubkach. Czy możecie podać mi dokładnie jaki torx jest potrzebny (rozmiar) i czy z dziurką czy pełny, bo kupiłbym konkretny.Zamieszczone przez Staszek20vtPotrzeba następnie śrubokręt o średnicy max 5-6mm i palcami trzeba wyczuć od tyłu otwory w kierownicy, wsunąć tam śrubokręt i odczepić zatrzaski odsuwając je bodajże ruchem do góry. Nie trzeba obu na raz, ale przy odczepianiu tego drugiego trzeba przytrzymać poduszkę, aby nie zerwać taśmy
Komentarz
-
-
Sigma_74
na zatrzaskach, tylko nie wiem sietwoją zdejmuje bo ty masz trójka a ja mam standart .. bo standart to prosto, ale twej nie wiem, a co do wahacza to powinno sięsprawdzić ustawienie zbierzności.
Komentarz
-
to prawda ja miałem cztero ramienną kierownice z octy z 2005 r. wygladała identycznie jak moja z 98r. chciałem sobie założyć tamtą ale zatrzaski od mojej poduszki są troszke węszsze niz w nowszej Octavi. a wizualnie niby to samo , ale w środku kierownicy troszke inna budowa choć zatrzaski wygladaja podobnie.Zamieszczone przez Feryoduszkę starego typu wypukłą (do 99r)[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
Komentarz